Impactul scăderii autorizațiilor de construire asupra valorilor proprietății

Intervievator: Vă mulțumim că v-ați alăturat nouă astăzi. Ne uităm la câteva statistici interesante de la Institutul Național de Statistică (INS) cu privire la o scădere semnificativă a autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale. Pentru început, vă puteți împărtăși perspectiva asupra acestor cifre recente?

Director: Cu siguranță. Datele de la INS sunt destul de revelatoare. În primele zece luni ale acestui an, a existat o scădere cu 22,2% a autorizațiilor de construire față de aceeași perioadă din 2022. Această scădere este destul de semnificativă și semnalează o schimbare notabilă în peisajul imobiliar.

Intervievator: Mai exact, în octombrie 2023, a existat o scădere de 2,6% față de septembrie și o scădere de 8,8% față de octombrie 2022. Cum interpretați aceste tendințe lunare?

Director: Tendințele lunare, în special scăderea din octombrie, întăresc noțiunea de încetinire a sectorului construcțiilor. Aceasta nu este doar o scădere de moment, este o tendință consistentă care s-a dezvoltat de-a lungul mai multor luni.

Intervievator: Privind datele regionale, observăm scăderi în mai multe regiuni, București-Ilfov înregistrând cea mai semnificativă scădere a permiselor. Ce înseamnă acest lucru pentru piața imobiliară locală?

Director: Regiunea București-Ilfov, fiind un hub economic și rezidențial cheie, este foarte sensibilă la astfel de schimbări. O reducere a noilor autorizații de construire ar putea duce la o ofertă restrânsă pe piața imobiliară, potențial o creștere a valorii proprietăților, deoarece cererea continuă să depășească oferta.


Intervievator: Este interesant de observat că 70,4% din aceste permise sunt pentru mediul rural. Cum afectează această diviziune rural-urban piața imobiliară?

Director: Orientarea rurală este un aspect critic de luat în considerare. Acesta sugerează o schimbare a modelelor de dezvoltare, posibil determinată de cerințele pieței în schimbare sau de mediile de reglementare. Această concentrare rurală ar putea duce la un deficit de noi dezvoltări urbane, care ar putea, la rândul său, să crească valoarea proprietăților în zonele urbane precum Bucureștiul.

Intervievator: Având în vedere toți acești factori, care este perspectiva dumneavoastră pentru piața imobiliară în anul următor?

Director: Piața este cu siguranță într-un punct pivot. Reducerea autorizațiilor de construire, în special în regiunile cheie, împreună cu cererea continuă, este probabil să conducă la creșterea valorilor proprietăților. Cu toate acestea, acest lucru ar putea însemna și prețuri mai mari pentru consumatori. Este un scenariu complex și urmărim îndeaproape aceste evoluții.

News

1 min 2023-12-04

Impactul scăderii autorizațiilor de construire asupra valorilor proprietății

1 min 2023-11-20

The VAT rate for purchasing a home is increasing!

1 min 2023-11-08

Investiții Imobiliare în Inima Bucureștiului

Compania North Bucharest Investments redefinește piața imobiliară prin promovarea unei perspective inovatoare asupra investițiilor imobiliare

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Puteți afla mai multe despre cookie-urile pe care le utilizăm sau le puteți dezactiva în setări.

Acceptă Vezi politica

Share