Rents are rising, house prices are falling
Vești bune pntru proprietarii care au în acest moment locuințe scoase pe piața chiriilor. Cele mai noi date Eurostat arată o creștere la nivel european. Care sunt țările în care prețurile apartamentelor cresc cel mai rapid?
Cele mai noi analize realizate la nivelul UE, arată că în ultimele trei luni ale anului 2022, chiriile au început să fie tot mai căutate, ceea ce a dus la prețuri mai mari, în timp ce prețul caselor scoase la vânzare a scăzut. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, datele Eurostat arată o creștere de 2,5% a chiriilor și o creștere cu 3,6% a prețurilor locuințelor, în UE. În comparație cu trendul imobiliar înregistrat la nivelul UE, datele Imobiliare.ro arată o creștere pe segmentul chiriilor și la nivelul României.
Cercetarea Comisiei Europene a examinat atât chiriile, cât și prețurile locuințelor între 2010 și 2022
În al treilea trimestru al anului 2022, prețurile locuințelor au crescut în același ritm cu chiriile (ambele +0,7% față de trimestrul al doilea din 2022). Din 2010 până în trimestrul al patrulea din 2022, chiriile au crescut cu 19%, iar prețurile caselor cu 47%.
Cele mai mari scumpiri, mai mult decât duble, s-au înregistrat în Estonia, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Letonia, Austria și Cehia. Comparând trimestrul al patrulea din 2022 cu 2010, prețurile locuințelor au crescut mai mult decât chiriile în 18 țări UE. În această perioadă, prețurile locuințelor au crescut în 24 de țări din UE și au scăzut în trei. Creșteri semnificative s-au înregistrat în Estonia (+199%), Ungaria (+174%), Lituania (+142%), Luxemburg (+136%), Letonia (+133%), Austria (+126%) și Cehia (+ 125%).
Scăderi au fost observate în Grecia (-14%, vezi note metodologice), Italia (-9%) și Cipru (-4%). În cazul chiriilor, prețurile au crescut în 26 de țări din UE și au scăzut într-o singură țară, cele mai mari creșteri fiind în Estonia (+216%) și Lituania (+160%). Singura scădere a fost înregistrată în Grecia (-23%).
Trend de creștere al interesului pe piața chiriilor înregistrat și la nivel național
Pe plan național, datele colectate de Imobiliare.ro arată că interesul românilor pe segmentul chiriilor a crescut semnificativ în luna martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai accesibile apartamente de închiriat pot fi găsite în Timișoara, diferența dintre chiriile solicitate în Timișoara și Cluj-Napoca sau București se apropie de 30% în cazul garsonierelor și depășește 20% în cazul apartamentelor cu 2 și 3 camere. Cele mai scumpe chirii din țară sunt în București și Cluj-Napoca.
Potrivit datelor, în marile orașe ale țării chiriile medii lunare se situează între 220 de euro și 300 de euro pentru o garsonieră, între 350 de euro și 450 de euro pentru un apartament cu două camere și între 400 de euro și 600 de euro pentru unul cu trei camere.